Skip to Content
Albert Heijn huismerk stapt 100% over naar scharrelkip in 2023

Albert Heijn huismerk stapt 100% over naar scharrelkip in 2023

Samen met 200 vaste pluimveehouders zet Albert Heijn België de komende jaren een grote stap vooruit op het gebied van dierenwelzijn, klimaat en transparantie in de kippenketen. Zo ligt er in 2023 van het Albert Heijn huismerk alleen vlees van scharrelkippen met minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Nederlandse Dierenbescherming in de schappen. Huismerk is goed voor het grootste deel van de kippenvlees-aanbod van Albert Heijn België. Deze stap past in het programma “Beter voor Kip, Natuur & Boer.Hiermee onderschrijft Albert Heijn België het Better Chicken Commitment (BBC). 

"GAIA-directeur Ann De Greef: “We verwelkomen de beslissing van Albert Heijn om tegen 2026 stapsgewijs over te schakelen naar het Better Chicken Commitment (BBC). Een niet te onderrschatten engagement. Want zodoende draagt de grootwarenhuisketen bij tot een beter leven voor aanzienlijke aantallen kippen. GAIA hoopt echt dat de retailers die zich nog niet geëngageerd hebben, spoedig het voorbeeld zullen volgen.” 

Naast het kippenvlees van het Albert Heijn huismerk, verkoopt Albert Heijn België ook enkele andere kipproducten. Albert Heijn België engageert zich ertoe dat ook deze producten tegen 2026 enkel scharrelkip bevatten.

‘Beter’ betekent voor kip. In 2023 ligt er van het Albert Heijn huismerk alleen nog vlees van scharrelkippen met minimaal 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Nederlandse Dierenbescherming in de schappen van Albert Heijn België. Deze kippen zijn van een langzaam groeiend ras en leven langer. Ze kunnen rondscharrelen in stallen met daglicht en een overdekte uitloop. Ook krijgen ze extra speelmateriaal en strooigraan en wordt de gezondheid en het welzijn van individuele dieren nog scherper in de gaten gehouden.

‘Beter’ betekent voor de natuur. Om de klimaatimpact van ons kippenvlees te verkleinen, willen we dat de keten in 2030 minimaal 15% minder CO2 gaat uitstoten in vergelijking met 2018. Door de overgang naar scharrelkip voor het huismerk zal de uitstoot van fijnstof en ammoniak op de bedrijven naar verwachting halveren. Alle pluimveehouders gaan over op groene stroom en de kippenmest zal circulair worden verwerkt. De herkomst van alle ingrediënten in het kippenvoer wordt traceerbaar. We werken daarnaast ook aan de verduurzaming van het kippenvoer.

‘Beter' betekent voor de boer. De basis van het programma is een eerlijk verdienmodel voor iedereen, nu en in de toekomst. Centraal hierbij staat een samenwerking die gericht is op de lange termijn met gezonde prijzen en afzetgarantie voor de boer. Zo kunnen onze pluimveehouders op een verantwoorde manier verduurzamen. Voor de extra kosten die boeren binnen het programma maken, krijgen ze een vergoeding van ons. Alle stappen die we zetten, worden nauwkeurig vastgelegd in een informatiesysteem dat werkt met technieken als blockchain en DNA-tracering. Zo maken we de hele kippenketen transparant en weten we precies waar ons vlees vandaan komt.

Over Albert Heijn België

Bij Albert Heijn België gaan persoonlijke service, verrassend assortiment en Hollandse prijzen hand in hand. We hebben alle producten voor jouw dagelijkse boodschappen in huis. Alledaagse artikelen als toiletpapier, wasmiddel, luiers en tandpasta, aardappelen, melk en brood. We zijn bovendien altijd op zoek naar interessante, nieuwe producten waarmee we je kunnen verrassen. En al deze bijzondere producten vind je bij Albert Heijn voor de beste prijs, want wij willen het bijzondere voor iedereen bereikbaar maken!

Albert Heijn België
Karel Oomsstraat 47 K, 2018 Antwerpen