Albert Heijn pakt uit met de ‘kleijne swap’

de superkracht van kleine stapjes

Lekker gezond eten: dat maken wij, bij Albert Heijn, graag super gemakkelijk. Hoe we dat doen? Met de ‘kleijne swap’. Klinkt leuk en dat is het ook. Onze ‘kleijne swaps’ zijn tips om je maaltijd een tikkeltje voedzamer te maken. Geen grote sprongen dus, maar wel kleine stapjes. Zo wordt het makkelijk om goede gewoontes vol te houden. In die kleine stappen heeft de Vlaming trouwens heel veel goesting; zo blijkt uit het ‘lekker gezond eten’ onderzoek dat IVOX uitvoerde in opdracht van Albert Heijn.

Het ‘lekker gezond eten’ onderzoek[i] legt grote goesting in kleine stappen bloot. Niks nieuws onder de zon, maar een waarheid als een koe: we willen met zijn allen heel graag gezonder eten: 96% denkt daar regelmatig over na, waarvan 52% vaak. Heel wat Vlamingen (44%) geven er regelmatig een stevige lap op en zeggen ook goed te weten wat ze moeten doen (87%) om hun bordje gezonder te maken. Toch zegt de meerderheid “Ik wil wel hé, maar ik hou het niet vol.” 29% geeft binnen de week op, 56% gooit na een paar weken de handdoek in de ring. En daar voelen we ons vaak slecht bij – dat zegt 35% vrouwen en 26% mannen. Waar wringt het schoentje? In bokkesprongen. Grote veranderingen volhouden, lukt maar bij 27%. Dat verklaart de grote goesting van de Vlaming in kleine stapjes. 79% ziet in kleine, praktische stappen die voelen als ‘kleine stapjes’ de ideale oplossing om beter te eten.

  • Wat helpt er nog om gezonder te eten?
    • Lekkere producten en recepten: 83%
    • Straffe promoties op gezonde producten: 77%
    • Gezonde weekmenu’s: 71%

Klein is fijn. “Gedragswetenschappers weten het al langer: het zijn vooral kleine stappen die voor verandering zorgen,” vertelt Michaël Sels, innovatiemanager klinische voeding aan het UZA en coach van het ‘Kleijne swap’-team van Albert Heijn: “Omdat de meeste Vlamingen niet thuis zijn in de voedingskunde zijn concrete voorbeelden super belangrijk. Niemand zit te wachten op een theoretisch verhaal à la: eet meer vezels, minder suiker en vaker plantaardig. Wat de Vlaming wil, zijn concrete voorbeelden. En dat geeft Albert Heijn met de ‘Kleijne swap’. Dat is een aanpak waar ik heel erg in geloof – en die ik zelf al jaren toepas.”­­­­­­

Effe swapke doen? De ‘Kleijne swap’ staat voor praktische wisseltips die te leuk, makkelijk en lekker zijn om links te laten liggen. Via communicatie binnen en buiten de winkel, inspireert Albert Heijn over die kleine stapjes die gouden swapjes zijn. Een greep uit de ‘Kleijne swaps’.

  • Koken met volkoren pasta
  • Een mueslireep als vieruurtje
  • Spuitbus olijfolie (je gebruikt minder olijfolie)
  • Groententortilla's bij je wekelijkse maaltijd met wraps
  • Spuitwater met een smaakje
  • Frietjes in de oven
  • Linzen toevoegen aan gehakt (50/50 is ideaal – proeft niemand )
  • Lasagne met pompoenvellen

Iedereen swapt mee. “We zijn ervan overtuigd dat heel veel Vlamingen nu al swappen,” zegt Els Lagrou, hoofd marketing bij Albert Heijn. “Die fantastische wisseltips gaan we verzamelen. Elke week kiezen we er eentje uit als ‘swap van de week’. De ‘Kleijne swap’ gaan we trouwens heel groot maken. Vlamingen helpen om gezonder te eten, wordt van ons verwacht en is helemaal in lijn met onze missie: samen beter eten bereikbaar maken voor iedereen. Daar moet je niet over babbelen, dat moet je doen – en dat laten we zien met de ‘Kleijne swap’.”

  • Wie helpt er om gezonder te eten?
    • Supermarkten helpen om gezond(er) te eten: 31%
    • Merken helpen om gezond(er) te eten: 18%
    • De overheid helpt om gezond(er) te eten: 18%
    • De huisarts helpt om gezond(er) te eten: 36%
    • Familie helpt om gezond(er) te eten: 44%

Jeroen swapt, Linde kijkt mee. Vers van de pers: ook Jeroen Meus wordt een swapper. Hij duikt de komende tijd in zijn ‘Dagelijkse Kost’ receptenboek om van een selectie de ‘swapversie’ te maken. Jeroen Meus: “Ik beschouw kleine stapjes zetten als iets extra. Ik ga iets toevoegen zonder iets af te pakken en daar zit voor mij de meerwaarde. Ik ben buiten chef ook papa en als ik ervoor kan zorgen dat we even lekker maar stiekem ook milieuvriendelijker en gezonder kunnen eten, wint iedereen.”

Linde Merckpoel -al enige tijd een volbloed swapper- trekt met haar videocamera heel Vlaanderen rond. Zij kijkt mee over de schouders van Vlaamse swappers en maakt er heerlijk plezante video’s van. ​

De ‘Dagelijkse Kost’ swaps van Jeroen en de omzwervingen van Linde kan je bekijken via de website van Albert Heijn: www.ah.be

 

 

[i] Onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Albert Heijn tussen 17 en 22 januari 2025 bij 1000 Vlamingen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma.

 

 

 

 

Share

Latest News

Website preview
Website preview
RANST HEEFT HEEL VEEL ZIN IN ALBERT HEIJN
“Van al die enthousiaste reacties gaat ons hart sneller slaan.”
albert-heijn-belgie.prezly.com
Website preview
Iedereen verdient goed brood
Albert Heijn gaat het hele schooljaar lang voor volle en gezonde brooddozen: een klein volkoren tijgerbrood voor 0,99€ 
albert-heijn-belgie.prezly.com

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Albert Heijn België

Bij Albert Heijn België gaan persoonlijke service, verrassend assortiment en Hollandse prijzen hand in hand. We hebben alle producten voor jouw dagelijkse boodschappen in huis. Alledaagse artikelen als toiletpapier, wasmiddel, luiers en tandpasta, aardappelen, melk en brood. We zijn bovendien altijd op zoek naar interessante, nieuwe producten waarmee we je kunnen verrassen. En al deze bijzondere producten vind je bij Albert Heijn voor de beste prijs, want wij willen het bijzondere voor iedereen bereikbaar maken!

Neem contact op met

Karel Oomsstraat 47 K, 2018 Antwerpen

+32 477 417 092

ann.maes@ahold.com

www.ah.be